LAND VAN HERKOMST

Nederland.

 

AANLEG

Herdershond en gezinshond.

 

GROOTTE

De schouderhoogte ligt voor reuen tussen de 43 en 50 cm en voor teven tussen de 40 en 47 cm. Het gewicht is ongeveer 15 kg.

 

VACHT

Een Schapendoes heeft een dubbele vacht: de bovenvacht is lang, droog en golvend, de ondervacht is dicht en zacht. Alle kleuren zijn toegestaan, maar de voorkeur gaat uit naar blauwgrijs tot zwart.

 

VERZORGING

Schapendoezen behoren er niet 'netjes' uit te zien, maar het is wel noodzakelijk de vacht regelmatig goed te kammen en te borstelen om de vorming van klitten tegen te gaan. Maak als dat nodig is de gehoorgang schoon, maar gebruik daarvoor nooit wattenstaafjes. Gewoonlijk hangt het haar van de Schapendoes voor zijn ogen en wordt het niet met een elastiekje weggebonden. Kijk daarom regelmatig de ogen na op vuiltjes en losse haren.

 

AARD

Vrolijk, slim, leergierig, alert, moedig en waaks, erg trouw aan het gezin, zeer levendig en speels, actief en aanhankelijk.

 

OPVOEDING

In elk sportief gezin waarin hij evenwichtig kan worden opgevoed, voelt de Schapendoes zich thuis. Hij is graag buiten bezig en een gehoorzaamheidscursus, eventueel aangevuld met een cursus behendigheid, zal de Schapendoes zeer waarderen.

 

SOCIALE AANLEG

De Schapendoes gaat van nature goed om met soortgenoten, andere huisdieren en ook met kinderen. Schapendoezen laten zich horen als ze onraad bespeuren.

 

BEWEGING

Net als tal van andere honden heeft ook de Schapendoes veel beweging nodig om zijn energie kwijt te raken. Aanbevolen wordt om de hond minstens een uur per dag onaangelijnd te laten rennen en spelen. Wanneer de Schapendoes voldoende beweging krijgt, is hij binnenshuis zeer rustig. De meeste Schapendoezen spelen, zwemmen en apporteren graag.